Peyzaj Fransızca da manzara .görünüm anlamına gelen bir kelime olan ” Paysage” kelimesinden türetilmiştir
Peyzaj İngilizce karşılığı olarak Landscape kullanılır. ” Landscape” doğa, arazi anlamına gelen ‘land’ ve ‘scape’ kelimelerinden oluşur ve anlamı arazi düzenlemesi anlamına gelir.
Herkese göre peyzaj kelimesinin anlamı yaşadıkları ortama ,kültürlerine mesleklerine göre değişebilir.
Genel olarak peyzaj ülkemizde “Bir noktadan bakıldığında görüş çerçevesi içine girebilen doğal ve kültürel varlıkların bir arada meydana getirdikleri görünüş” olarak açıklanmaktadır.
Avrupa Peyzaj Sözleşmesine göre peyzaj ne demek sorusunun cevabı ‘‘ Peyzaj, insanlar tarafından algılandığı şekliyle, karakteri tabii veya insanî unsurların eyleminin ve etkileşiminin sonucu olan bir alan anlamına gelir. ’’
Peyzaj türleri genelde Doğal Peyzaj ve Kültürel Peyzaj olmak üzere ikiye ayrılır.
Doğada kendiliğinden oluşup insan tarafından müdahale edilmeyen alanlardır.
Doğadaki varlıkların insanların çeşitli kullanım amaçları doğrultusunda yer değiştirilmesi ve hareketlenmesi sonucunda oluşturulan alanlardır. Kültürel peyzaj türleri kullanım yeri ve durumuna göre farklı isimlendirilir.İnsanların faaliyetlerine göre Kırsal peyzaj, Kentsel peyzaj, Endüstriyel peyzaj, Orman peyzajı, Turistik peyzaj, Yol peyzajı olarak ayırmak mümkündür.
Ekoloji, planlama ve tasarım kavramlarını sistematik bir yapı içinde inceleyen, insan ve fiziksel çevresini, doğal ve kültürel kaynakları, koruma ve yönetme temelinde uzlaştırıcı, sanatı, bilimi, mühendisliği ve teknolojiyi kombine eden alan planlaması, tasarımı ve yönetimi ile uğraşan meslek disiplinidir.
Amerika Peyzaj Mimarlığı Topluluğu tanımına göre,; Doğal ve kültürel kaynakları koruma ve yönetme temelinde, kültürel ve bilimsel birikimin (oluşturulacak fiziksel çevrenin işlevsel ve yaşam kalitesini artırma yönünde) yeryüzünde uygulanması kapsamında, doğal ve kültürel elamanların düzenlenmesi, arazinin planlanması, tasarlanması ve yönetimi sanatıdır.
Topluma açık yeşil sahaların, çocuk oyun alanlarının, spor sahalarının düzenlenmesi konularında çalışmalar yapar. Çevre sorunlarının (çevre kirlenmesi,çölleşme, erozyon vb.) giderilmesi için gerekli çalışmalar yapar, Arazi kullanımının çevreye uygunluğunu değerlendirir. Özel veya resmi kuruluşlara ait bahçeleri düzenler.
Çalışma konuları Peyzaj Mimarları Odası tarafından 4 grupta ifade edilmiştir.
1. Peyzaj planlama alanında,
2. Peyzaj tasarımı alanında,
3. Çevre koruma ve peyzaj onarımı alanında,
4. Peyzaj yönetimi alanında
Peyzaj ekolojisi
Peyzaj ekolojisi, peyzajdaki alansal modeller ve insan etkileri dahil özellikle bozulmanın rolü üzerine eğilerek bunların nasıl meydana geldikleri ile ilgilenen, ekolojinin nispeten yeni bir dalıdır.
Peyzaj tasarımı, bir tasarım ve sanat geleneği olan doğa ve kültürü birleştiren peyzaj tasarımcıları tarafından uygulanan profesyonel bir meslektir.