Profesyonel bir uygulama ve bu uygulamanın devamlılığı için büyük önem arz etmektedir.Çünkü düzenli sulama sayesinde her alan ihtiyacına göre eşit derece de sulanacak ve bu sayede bitkiler optimal derece de büyüme kaydedecektir. Ayrıca bitkilerin mantari hastalıklara karşı dayanımı artacak ve risk minimuma inecektir.
Bu konuların yanında otomatik sulama sistemi yapılırken planlama çok önem taşımaktadır. Yanlış planlamalar, aşırı sulama yada az sulamaya sebep olacağından sistem verimli çalışmayıp bitki ölümlerine neden olacaktır.
Otomatik sulama sistemi hidrofor vb. gibi materyallerin oluşturduğu bir bütündür. Bu bütünün parçaları planlama aşamasında alan belirli zonlara ayrılmalı alan için uygun hidrofor ve boru çapları seçilmelidir. Bu duruma göre fiyat farklılıkları ortaya çıkabilir.
Bu sistem yapılırken uygun kazı hesapları yapılması gerekmekte uygulama sonunda sulama springleri normal kottan alçakta ve yüksekte kalmamalı. Bu durum alan sulama verimliliğini düşürmektedir. Alana uygun performansta springler seçilmeli ,aynı zon üzerinde aynı performansa sahip sprinkler kullanılmalıdır. Örneğin; 3-5 mt sulama çapına sahip Ps sprinkler ile 7 mt sulama çapına sahip Pgm sprinkler aynı sulama zonunda kullanılamaz. Bu sprinklerin sulama çapı düşünülerek %60 bindirme hesabı yapılarak uygun mesafelere yerleştirilmelidir.
Kurulacak Otomatik Sulama Sistemi bir depo (kuyu) ve hidrofor tarafından beslenip bitki ve mevsimsel değişikliklere göre tek bir noktadan kontrole imkan tanıyan tam otomatik yada manuel (yarı otomatik) olacak şekilde dizayn edilmektedir. Ayrıca istenmesi durumunda bu sistem uydu kontrollü ve yağmur sensörü de eklenerek uzaktan kontrolle de sisteme müdahale edilebilir.
Alan içerisindeki açık yeşil alanların sulaması sprinklerle, bitki parterleri, ağaç-ağaçcıklar ve çalılar da damlama sistemi ile sulanmaktadır. Ayrıca ana şebeke hattından beslenen can suyu vanaları (hidrant) sisteme dahil edilir.
Sulama miktarlarında %30 a kadar su tasarrufu sağlanmakta ve düzenli sulama sayesinde bitkilerin mantar vb. hastalıklara yakalanmasına ve düzensiz sulamadan kaynaklanan bitkilerin kurumasının büyük bir ölçüde önüne geçilmektedir. Otomatik Sulama Sistemi, insan gücü ve zaman tasarrufu sağlayarak kendini kısa bir sürede amorti etmektedir. Sistemin sağlıklı çalışması için profesyonel uygulama büyük önem taşımaktadır.
Günlük hayattan bir örnek verecek olursak bir bahçıvanınız var ama otomatik sulama sisteminiz yok. Bu bahçe bahçıvan tarafından sulanmaktadır, bu personelin herhangi bir sebepten dolayı aşırı sıcaklarda bahçeye gelemediğini düşünelim bu durumda bahçeniz susuz kalacak ve bitkileriniz kurumaya başlayacaktır. Bu gibi durumlara mahal vermemek için otomatik sulama sistemini öneriyoruz. Bitkileriniz istenilen saatte ve belli su oranları ile otomatik olarak sulanacak ve bitkileriniz hızlı ve sağlıklı şekilde büyüyeceklerdir.
Otomatik Sulama Sistemleri 2 kısıma ayrılır:
Damla sulama yönteminde temel ilke, bitkide nem eksikliğinden kaynaklanan bir gerilim yaratmadan, her defasında az miktarda sulama suyunu sık aralıklarla yalnızca bitki köklerinin geliştiği ortama vermektir. Bu yöntemde bazen her gün, hatta günde birden fazla sulama yapılabilmektedir.
Damla sulama yönteminde arındırılmış su, basınçlı bir boru ağıyla bitki yakınına yerleştirilen damlatıcılara kadar iletilir ve damlatıcılardan düşük basınç altında toprak yüzeyine verilir. Bu yöntem ile bitkinin her dönemde istediği su kayıpsız olarak bitkiye verilebilir.
Damla sulama sistemlerinde alan gübreleme giderleri de azaltılabilir. Doğru bir şekilde projelendirmesi yapılmış, tekniğine uygun tesis edilmiş Otomatik Sulama Sistemine bağlı olan damla sulama sistemleri ile bitkiye tam ihtiyacı kadar gübre de verilebilir.
Yağmurlama sulama yönteminde arazi üzerinde belirli aralıklarla yerleştirilen yağmurlama başlıklarından basınç altında havaya verilen sulama suyu buradan arazi yüzeyine düşer ve toprak içerisine girerek bitki kök bölgesinde depolanır. Bu su uygulama biçimi doğal yağışa benzediği için yağmurlama yöntemi adını almıştır.
Yağmurlama sulama sistemleri hem tarımsal hem de peyzaj alanında kullanılmaktadır. Tarımsal alanda kullanılan sistemler genellikle mobil (taşınabilir) olurken, peyzaj alanlarında kurulan sistemler toprak altında sabit sistemler olmaktadır.
İstanbul ,Bursa , Kocaeli ve Yalova’daki tüm Otomatik Sulama Sistemleri ihtiyaçlarınız için Akasya Peyzaj olarak uzman kadromuzla hizmet vermekteyiz. Bizimle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz…