Son ortam peyzaj düzenlemesi iç ve dış mekanlarda yaygın halde görülür. Peyzaj düzenlemesi ile birlikte süs bitkileri ve çeşitleri dikkat çekmektedir. İç mekan bitkileri daha çok sıcak ortam yedi ve saksı içinde bulunan bitkilerdir. Dış mekan süs bitkileri çeşitliliği çok fazladır. Soğuğa ve sıcağa dayanıklı ağaçlar, çalılar, çimler, sarmaşıklar ve çiçekler dış mekanlara süs bitkileri olarak sunulmaktadır.
Bu çeşit bitkilerde açık ve açık yerlerde. Kapalı mekanlarda kullanılan süs bitkileri çeviri salonlarda aksesuar olarak sunuyor. Aynı mekanda ve çiçek vitrinlerinde kullanılan bitkiler, iş merkezlerinde, alışveriş merkezlerinde, cafe ve restoranlarda yaygınlaşıyor. Dış mekan süs bitkileri bina çevrelerinde, site içlerinde, hastanelerde, kamu kurumlarında, park ve bahçelerde yaygınlaşmaktadır.
Elverişli ortamın uygun olmadığı. Kolay ve fazla emek harcamadan yetiştirilmesi bu alanın gelişmesine etken olarak görülür. Türkiye’de süs bitkileri ilk olarak 1940’lığını İstanbul’da başlamıştır. Ardından Yalova ve Yalova ilçelerinde bu sırada yayılma görülmeye başlamıştır. İstanbul’un yeniden İzmir, Antalya, Sakarya, Isparta ve Bursa’da bu gelişim devam etti. Günümüzde hemen hemen ona çiçek süs bitkileri yetiştiriciliği yapılır.
Peyzaj projesinde belge bitkileri peyzaj bitkileri denmektedir. Dış ortamların güzel görünmesini sağlıyor. Peyzaj bitkileri farklı sınıflara ayrılmıştır. bunlar:
Dış ortamlarda oluşturulmuş bitkiler bulunmaktadır. Dış mekanlarda kullanılan ağaçlar süslemek için nitelendirilmektedir. Bu süslemelerde kullanılan bitkilerin özellikleri bakımları daha az zahmetli olması ve çok dayanıklılığı. Hava’nın Ölümsüz şartlarına Karşı dayanıklı Olan süs ağaçları bu çalışmalarda Çok fazla kullanılmaktadır.
İç mekan süs bitkileri dekorasyon amacı ile kullanılmıyor. İç mekanlarda süs anlamında geçmiş yıllardan beri yaygınlaşıyor. Süsleme amaçlı kullanılan bu bitkiler kendi içinde gruplara ayrılacak.
İç mekan süs bitkileri uzun süre sağlık kalabilmesi için dikkatli olunması gereken bitkilerdir. Çünkü bu bitkiler iç ortamlarda daha çabuk solmaktadır. İç mekan bitkileri düzenli olarak güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bunun dışında bir yarı gölge ortam olması lazım. Soğuğa karşı hassas olan saksı çiçeklerini aşırı soğuktan korumanız gerekir.. Bu bitkilerin yetiştirmesi için bitkinin üzerinde olan sıcaklığın ayarlanması direk güneş ışığı görmeyen yerlere koymanız gerekir. Onun sene düzenli olarak toprağının yenilenmesi gerekiyor. İçin gerekli olan ihtiyaçlar karşılanması gerekiyor. Arada bir besin takviyesi olarak gübreleme yapmak.
Süs bitkileri yetiştiriciliği sağlamamız. Yaptığı alan itibari ile en çok süs bitkiciliğinin yapıldığı kıta Asya’dır. Ülke, Çin, Hindistan, Japonya, Tayland, Malezya ve Güney Kore’de yaygınlaşmışlardır. Avrupa ülkelerinde Hollanda, Almanya, İspanya, İngiltere ve İtalya’da yaygın olarak süs bitkiciliği yapılmaktadır. Amerika kıtasına bakılan Brezilya, başk ve Ekvator bölgelerinde süs bitkisi. Ülkemizde iklim koşullarının elverişli olmasını sağlamak mümkündür.
Meyve Fidanları