Ligustrum Bitkisinin Özellikleri ve Stok durumu ile ilgili bilgi almak için Bizi Arayın
Dikilmesi ve bakımı oldukça kolay olmasından dolayı ülkemizde de yaygın olarak bulunan lükstürüm bitkisi yaz kış dayanıklı çit bitkileri arasında bulunmaktadır. Peki lükstrüm nedir? Hangi özelliklere sahip bir bitkidir?Hem hızla büyümesi yönünden ve hem de ucuz olması ile lükstürüm en çok tercih edilen çit bitkisidir. Çit bitkisi tavsiye edilmelerinin diğer bir sebebi de oldukça sağlam ve budanmaya dayanıklı olmalarıdır. Çok soğuk geçen kış aylarında her zaman yeşil olan yaprakları kahverengi – yeşil tonunda bir renk alır. Her türlü toprak koşullarında yetiştirilebilen lükstürüm bitkisinin en çok geliştiği ve en verimli olduğu topraklar nemli ve zengin topraklardır. Lükstürüm bitkisi çit olarak kullanılmasını yanı sıra yol ağacı ve grup ağaçlar olarak da kullanılması tercih edilebilmektedir.
Süs Bitkileri içinde Halk arasında çeşitli şekillerde söylenen lükstürüm bitkisi lüküstrüm olarak da adlandırılabilmektedir. Lükstürüm bitkisi çeşitleri arasında ilk olarak ligustrum japonicum denilen türden bahsedebiliriz. Bu bitki lükstrüm bitkisinin Japonya ve Kore kökenli bir çeşidi olmakla birlikte yetiştirilmesinin kolaylığı ile ülkemizde de çokça bulunmaktadır. Japon kurtbağrı olarak da bilinen lükstürüm bitkisinin bu türü kumlu olan bahçe topraklarında yetiştirilmesi ideal olmakla birlikte kuru, kireçli ya da tuzlu olan farklı özellikteki topraklarda da yetiştirilebilmektedir. Peki tam olarak kurtbağrı nedir? Nasıl özelliklere sahip bir bitkidir? Kısaca özetleyelim. Kurtbağrı oldukça hızlı büyüyen, Temmuz ve Eylül aylarında açan krem – beyaz renklerine sahip olan ve çiçekleri budanmadığı sürece yaz mevsiminin sonuna kadar kalıcı olan bir bitkidir. Kurtbağrı bitkisi üretimi tohumla yapılmaktadır. Tohumları geç sonbaharda ya da ilkbaharın erken zamanlarında ekilmektedir. Lükstürüm bitkisinin bu çeşidi aynı zamanda her türlü hava şartına karşı da oldukça dayanıklı olması yönünden bakımı kolay çok iyi bir çit bitkisidir.
Halk arasında Adi Kurtbağrı olarak adı bilinen Ligustrum vulgare bitkisi Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya kökenli bir çit bitkisi olmakta ve aynı zamanda da Karadeniz kıyılarımızda ve iç bölgelerde yaygın bir şekilde görülmektedir. Zengin ve kireçli topraklarda yetiştirildiğinde daha verimli olmakla birlikte lükstürüm bitkisinin bu türü aynı zamanda killi, kurak ve kuru, tuzlu topraklarda yetiştirilmeye uygundur. Ilıman iklimde oldukça verimli büyümekte olan ligustrum çit bitkisi çok soğuklara ve don olaylarına karşı da son derece dayanıklı olmaktadır. Lükstürüm bitkisinin bir türü olan ligustrum nasıl dikilir? kısaca bahsedecek olursak; meyvesi içerisinde bulunan iki adet tohumu ekilir. Peki tohumlarının ekildiği ligustrum ne zaman dikilir? sorusunu ise Ağustos ile Eylül ayları arasında çimlenmesi için beklenir şeklinde cevaplayabiliriz.Bu bitki türünün boyları dört ile beş metre civarına kadar uzamakta olup çit bitkisi olmaya çok müsaittirler.
Aynı zamanda budanmaya oldukça dayanıklı ve yatkın bitki olan lükstürüm bitki türü olan ligustrum nasıl budanır? Makaslama yöntemi ile budaması yapılmakta olan çit bitkisine rahatlıkla şekil verilebilmekte olup budanmaya karşı da son derece dayanıklıdır. İlkbaharın erken zamanları ya da yaz sonu budanması için uygun zamanlardır. Lükstürüm türü olan ve ışıklı ortamı seven ligustrum bitkisinin çiçek ve meyve üretimi de bu ortamda daha fazla olmaktadır. Haziran ve Temmuz ayında çiçekleri açmakta olan lükstürüm bitkisinin bu yaygın görülen türünün Ekim ve Aralık aylarında ise meyveleri olgunlaşır. Lükstrüm bitkisinin önemli bir türü olan ligustrum fiyatları boyuna göre değişmektedir.
Tohum ve çelik ile üretilen lükstrüm bitkisinin sonbaharda toplanan tohumları, ilkbaharda ekilerek çoğaltılır. Lükstrüm ağacı için çelik ile çoğaltma yapılamadığı koşullarda tohum ile çoğaltma yapılmaktadır. Lükstürüm için çelik ile çoğaltma yöntemi ise yaz ayında yaklaşık 10 cm uzunluğundaki yumuşak çeliklerin kullanılması ile yapılır. Dikiminden yaklaşık bir buçuk ay sonra verimli bir köklenme oluşur. Köklenmenin oluşmasından sonra ise geliştirme yastıklarına beş adet öne ve beş adet arkaya olmak üzere bir metre mesafeye on adet iki sıra halinde dikilir. Daha verimli büyümesi için kurak geçen zamanlarda sulama yapılması ihmal edilmemeli ve lükstürüm bakımı da yapılmalıdır.Ayrıca lükstürüm her ne kadar zor koşullar altında da yetişen bir bitki olsa da tam verimli olarak büyüyebilmesi için ilkbahar ayında gübrelenmesi de ihmal edilmemelidir. Bunun yanında belirli bir büyüklüğe eriştiklerinde budanmalılar ki daha dolgun büyüyebilsinler ve aralarındaki boşluklar da kapanarak daha zengin bir görünümleri olsun.
Ligustrum Bitkisinin Özellikleri ve Stok durumu ile ilgili bilgi almak için Bizi Arayın